Burgerer

En burger er en bolle med en bøf og diverse tilbehør i. Af en eller anden grund smager det bare vildt godt, heldigvis også i vegansk version. Som hverdags mad bliver fyldet oftest ret traditionelt, salat, tomat, løg, agurk, avocado. Men stegte portobellosvampe eller aubergeiner, er også bare superlækkert til… og ost! Ost må der til. Jeg køber den veganske smelte ost i skiver, i min helsekost butik. Tofutti, creamy smooth, hedder den. Den fås i to smagsvarianter, en mozzarella-like og en cheddar-like.

Jeg vil helst bage bollerne selv og selve arbejdstiden er ret lille. Det kræver dog lidt planlægning, så dejen får tid til at hæve.

Jeg bruger flg opskrift:

550 g hvedemel, 250 g rugmel, 6 dl lunkent vand, 1/2 dl solsikke olie, 25 g gær, 2 tsk salt, 1 tsk sukker. Lidt sesam frø til drys

Gæren udrøres i vandet og olien tilsættes. Rør rugmel, salt og sukker i. Kom herefter hvedemelet i lidt efter lidt, til dej er blød og smidig. Lad den hæve 45 minutter. Slå dejen ned og form runde, 1 – 1 1/2 cm tykke boller. Lad bollerne efterhæve i 45 minutter. Pensles med vand eller sojamælk og drysses med sesamfrø. Bag dem 15-20 minutter, afhængig af størrelsen ved 200 grader.

I pricippet kan de fleste bolle opskrifter bruges, bare husk at lave helt flade boller. Ellers kan burgeren blive næsten umulig at gabe over 🙂

Den anden hoved ingrediens er “bøffen”, som bare skal være saftig. “Bøfferne” i denne opskrift, kan fint bages i ovnen. De bliver bare ikke helt så saftige når de bages, derfor pandesteger jeg dem når de skal bruges til burgerer. Hvis jeg laver dem til en ret med en sovs eller lignende, bager jeg dem i ovnen og sparer olien.

Azuki bøffer – Rødsagsbøffer

200 g Azuki bønner (også kaldet røde mung bønner, en skøn bønne, som ikke kræver iblødsætning. Kvickly har dem som regel, ellers fås de ofte hos asiatiske og arabiske købmænd)

100 g skrællet rødbede

125 g rødløg

50 g valnødder

2 dl havregryn

1 1/2 dl mel

1 dl sojamælk

1 spsk engelsk sauce

1 tsk timian

1 tsk salt

friskkværnet peber

olie til stegning

Bønnerne skylles og koges efter anvisningen på pakken, ca 1time.

Løg, rødbede, valnødder og de kogte bønner hakkes helt fimt i foodprocessoren. De hakkede “rødsager” røres sammen med med havregryn, mel, sojamælk, engelsk sauce, timian, salt og peber. Smag farsen til med salt og peber.

Sæt dejen på en varm pande med en ske og mas dem let flade, de skal være 1- 1 1/2 cm tykke. Skal bøfferne bruges til burgere, laves de i en størrelse, så de passer til bollerne.

Steg bøfferne i olie ved middel varme, til de er gennemstegte og let sprøde.

Velbekommen 🙂

One response

  1. […] Og de viste sig at være ganske gode, de kan naturligvis ikke måle sig med hjemmelavede rødsagsbøffer men det er rart, at der kommer stadig flere veganske alternativer i dagligvarebutikkerne, det kan […]

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: